Wat is krachtbal?

In het kort

Krachtbal is een contactloze teamsport waarin 2 teams van 4 spelers het tegen elkaar opnemen. Dit doen ze buiten op een veld van 60m op 14m. Elke speler heeft zijn specifieke taak binnen het team en iedereen is van groot belang in de strijd om de overwinning! Aangezien krachtbal een combinatie is van kracht, snelheid, souplesse en inzicht, wordt je volledige lichaam getraind.

 

Spelregels 

Het doel van het spel is om in 2x 25 minuten zoveel mogelijk punten te scoren. Dit doe je door de bal in 3 worpen in het doelgebied van de tegenstander te werpen. De verdedigende ploeg probeert de worpen te onderscheppen. De meest courante opstelling hiervoor is de ruitformatie, met vooraan een barrage en achteraan een achterspeler. De twee verdedigers ertussen worden de vleugels genoemd. 

Indien de verdedigende ploeg de bal niet kan vangen, dan mag het aanvallende team hun volgende worp smijten vanaf de plaats waar de bal de grond het eerst heeft geraakt. Indien de verdedigende ploeg de bal wel kan vangen, mogen ze vanaf deze plaats op hun beurt de aanval richting het doel van de tegenstander inzetten. 

 

Afhankelijk van de leeftijd van de spelers wordt het spel aangepast. Zo duurt een match bij jeugdspelers tot 16 jaar slechts tweemaal 20 min en mogen ze 4 worpen gebruiken. Daarnaast is ook het gewicht van de bal afhankelijk van de leeftijd en het geslacht van de spelers. 

De bal

 

 

 

 

​​Speelveld

Meer weten?

Alle spelregels, demo's en veel meer te lezen op de website van de krachtbalfederatie

krachtbal_logo_klein.png